Delfshaven

Delfshaven is een deelgemeente van de gemeente Rotterdam. De deelgemeente telt (op 1 januari 2006) 70.290 inwoners en heeft een oppervlakte van 5,80 km². Oorspronkelijk was Delfshaven een onderdeel van Delft. In 1795 werd het zelfstandig, om in 1886 door Rotterdam geannexeerd te worden.

Geschiedenis

Delfshaven ontstond in 1389, toen de Delfshavense Schie werd gegraven om de stad Delft een verbinding met de Maas te geven. Sindsdien konden de schepen vanuit Delft via de Delftse en Delfshavense Schie de Nieuwe Maas bereiken. Rondom de sluis ontstond het havenstadje 'Delfshaven'. Het had de status van een 'kolonie van Delft'. In het begin van de zestiende eeuw telde Delfshaven iets meer dan 100 huizen en 400 inwoners. De groei stagneerde toen de Hoeken tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten enorme verwoestingen aanrichtten.

Lees meer: Geschiedenis

Fraaie panden

Op de hoek van de Aelbrechtskolk en het Achterwater staat een aantal zeer fraaie historische panden. Het Zakkendragershuisje uit 1653 is de plaats waar eens de broeders van het zakkendragersgilde bijeen kwamen. Nu verzamelen zich er geen zakkendragers meer en hoeft er niet gedobbeld te worden wie op zijn rug de zakken met grondstoffen naar de pakhuizen moet dragen. Tegenwoordig is het een plaats waar u tentoonstellingen, evenementen, vergaderingen en toeristische informatie tegenkomt. Bezoekers van Historisch Delfshaven kunnen in dit eeuwenoude pand bijvoorbeeld terecht voor uitgebreide informatie over dit prachtige stukje Rotterdam.

Kosten rondvaart

Voor informatie over de kosten en de mogelijkheden voor een rondvaart naar Delfshaven kunt u gebruik maken van het contactformulier.

Routekaart