Den Haag

Den Haag of 's-Gravenhage is met 500.000 inwoners (1 september 2011) de op twee na grootste gemeente van Nederland. De gemeente Den Haag behoort tot het Stadsgewest Haaglanden. Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. De Nederlandse regering en het parlement zijn in de stad gevestigd, en het is de residentie van het koninklijk huis. Vanouds werd de plaats Die Haghe of Den Hag(h)e genoemd. Vanaf het begin van de 17e eeuw gebruikte het stadsbestuur officieel de naam 's-Gravenhage, die deftiger klinkt en een samentrekking is van 'des Graven ha(a) ge' (waarschijnlijk werd het toen al opgevat als: de Haag (= bos) van de Graaf van Holland). De oude naam Den Haag bleef in de volksmond bestaan. Sinds 1990 gebruikt de gemeente consequent de naam Den Haag in plaats van 's-Gravenhage. In 1990 werd een voorstel om de gemeentenaam officieel in Den Haag te veranderen echter afgewezen. In paspoorten/ identiteitskaarten en officiële stukken van de gemeente staat daarom altijd 's-Gravenhage.

Grachten

Zoals ook andere steden in Nederland had Den Haag vroeger veel grachten, ook wel ruien genoemd. Zij dienden voor de scheepvaart, maar ook als riool.

Het Zieke (vroeger Syecken) is de oudste open gracht van Den Haag, samen met het kleine stukje van de Hofsingel die nog te zien is tussen het torentje van de Minister President en het Mauritshuis. Beide dateren uit de 14de eeuw. Het Zieke loopt tussen het Spui, dat begin 20ste eeuw gedempt werd, en de Haagvliet bij het Rijswijkseplein. De aanliggende kades heten Het Zieken en de Pletterijkade. Bij het Spui splitst Het Zieken zich in de Zuid Singelgracht (nu Bierkade en Groene Wegje) en de Zuid-Oost Singelgracht (nu Uilebomen).

Lees meer: Grachten

Culinair

Den Haag wordt ook wel de culinaire hoofdstad van Nederland genoemd. De voornaamste reden hiervoor is dat de Indonesische keuken, ook wel de tweede nationale keuken van Nederland genoemd, hier het meest wordt geprofileerd. De oudste Indonesische restaurants van Nederland bevinden zich in Den Haag.

Lees meer: Culinair

Haagse Dialect

Naast Hagenaar kan een inwoner van Den Haag ook Hagenees worden genoemd. Met deze informele term worden personen aangeduid die geboren en getogen zijn in Den Haag en daar bij voorkeur ook nog wonen. Een Hagenaar kan ook iemand zijn die niet geboren en getogen is in Den Haag, maar daar wel woont. Hoewel het woord Hagenees niet per se een negatieve connotatie heeft, zal lang niet elke inwoner van de stad er prijs op stellen als Hagenees te worden aangeduid. Een andere definitie is dat Hagenezen de mensen zijn die plat Haags praten, terwijl Hagenaars de mensen zijn die voornaam Haags spreken.

Lees meer: Haagse Dialect

Kosten rondvaart

De kosten voor een rondvaart van 1,5 uur vanuit Den Haag bedragen :

De Vrijbuiter  € 532,50 (extra vaaruren á € 155,00 per uur)

The Entertainer  € 327,50 (extra vaaruren á € 100,00 per uur)

De Woepster  € 327,50 (extra vaaruren á € 100,00 per uur)

Aan boord van onze schepen is het mogelijk een drankje te nuttigen. 

Frisdrank á € 1,75 /  Bier (fles) á € 2,00  /   Bier (tap) á € 2,25 (alleen verkrijgbaar op De Vrijbuiter) / Wijn á € 2,50

Uiteraard kunt u uw rondvaart nog aanvullen met een thema of uw eigen wensen. Voor meer informatie of een offerte op maat kunt u gebruik maken van het contactformulier.

Routekaart