Westland

Het Westland is van origine een landstreek in de provincie Zuid-Holland. Het betreft het gebied ten noorden van de Nieuwe Waterweg, ten zuiden van Den Haag, ten noordwesten van Maassluis, en ten westen van Delft. De naam 'Westland' is afgeleid van de westelijke ambachten van het Hoogheemraadschap van Delfland. Deze westelijke ambachten omvatten naast het huidige glastuinbouwgebied ook Rijswijk, Voorburg en Vlaardingerambacht.

Wij bieden u vaartochten aan door een uniek stukje Westland met vele bijzondere bezienswaardigheden.Er zijn verschillende routes mogelijk variërend van circa 2 uur tot  circa 3 uur. Tevens zijn er langs de route verschillende mogelijkheden om op te stappen. Als u meer wilt dan alleen maar varen dan kunt u ook kiezen uit verschillende thema's of zelf een vaart samenstellen.

Een gemeente

Sinds 1 januari 2004 is Westland ook de naam van een grote gemeente in dit gebied. Verder liggen er in de streek de gemeente Midden-Delfland en de kern Hoek van Holland, die deel uitmaakt van de gemeente Rotterdam. Loosduinen, momenteel een stadsdeel van Den Haag, is een voormalig Westlands tuindersdorp dat net zoals Wateringse Veld door de stad Den Haag is geannexeerd.

Overstromingen

Regelmatig werd het Westland aan het begin van de jaartelling geteisterd door overstromingen, waardoor er vanaf de kust kreken ontstonden. Langzaam slibden deze dicht, waardoor er bewoning op mogelijk werd. Later vormden zich opnieuw kreken door overstromingen, waaronder de Gantel die ten zuiden van Monster begint en langs Poeldijk en Wateringen stroomt. Door deze overstromingen werd er een kleidek afgezet van één tot anderhalve meter dik. Dit kleidek, waar bewoning op mogelijk was, bevond zich in de driehoek Monster-Delft-Maassluis. Buiten dit kleidek leefden men op terpjes. Op andere plaatsen beschermde men zich door middel van dijken tegen het water. Deze dijken dienden als verbindingswegen tussen andere nederzettingen en er werd op gewoond. Dorpen als Poeldijk, Honselersdijk, Wateringen en De Lier zijn op deze manier ontstaan.

Lees meer: Overstromingen

Glastuinbouw

Het meest bekend is Westland om zijn glastuinbouw, en de oranje gloed die er 's nachts de hemel verlicht, afkomstig van de assimilatieverlichting in de kassen. De streek dankt aan deze glazen warenhuizen ook zijn bijnaam de Glazen Stad. Door de ligging van het Westland was het gebied geschikt voor tuinbouw. De ligging aan de kust zorgde voor relatief hoge temperaturen in de winter, wat voordelig was voor de tuinbouw. Daarnaast lag de streek tussen de groeiende steden waar de vraag naar tuinbouwproducten toenam. Ook de goede waterverbindingen voor het transport naar deze steden waren gunstig.

Lees meer: Glastuinbouw

Kosten rondvaart

De kosten voor een rondvaart van 2 uur vanuit het Westland bedragen :

De Vrijbuiter € 350,00 (extra vaaruren á € 155,00 per uur)

The Entertainer € 250,00 (extra vaaruren á € 100,00 per uur)

De Woepster € 250,00 (extra vaaruren á € 100,00 per uur)

Aan boord van onze schepen is het mogelijk een drankje te nuttigen.

Frisdrank á € 1,75 / Bier (fles) á € 2,00 / Bier (tap) á € 2,25 (alleen verkrijgbaar op de Vrijbuiter) / Wijn á € 2,50 

Uiteraard kunt u uw rondvaart nog aanvullen met een thema of uw eigen wensen. Voor meer informatie of een offerte op maat kunt u gebruik maken van het contactformulier.

 

Routekaarten

Rondje de Lier (2uur)

Rondje Honselersdijk (2 uur)

Rondje Naaldwijk (3 uur)